4P-të e Marketingut në Epokën Digitale!

Me ndryshimet dhe evoluimin e teknologjsë, bizneset e vogla dhe të mesme janë duke
bërë çmos për ti ndjekur këto trende dinamike. Shumica e bizneseve kanë bërë kalimin e tyre në platformat online me qëllim rritjen e pjesëmarrjes së tyre në treg. Një nga pyetjet më të zakonshme është: A gjen vend përdorimi i marketingut mix të 4 P-ve, produkt, vend, çmim, promocion, në marketingun digital?

Para se të përcaktoni çmimin, të zgjidhni promovimin ose të gjeni një vendosje, duhet të keni një produkt potencial i cili kërkohet dhe plotëson nevojat e konsumatorit.
Deri tani, një produkt ishte ose një e mirë e prekshme ose një shërbim i paprekshëm. Këto përkufizime mbesin përgjithësisht të vërteta, por mënyrat se si produktet dhe shërbimet ofrohen dhe përjetohen nga konsumatorët kanë ndryshuar në mënyrë drastike.
Konsumatori modern ka më shumë zgjedhje dhe mund të hyjë në hapësirën dixhitale me
shpejtësi të madhe. Ka miliona rishikime, mendime dhe paralajmërime për tu marrë parasysh, të gjitha me një klikim të një butoni.
Për shkak se konsumatorët tani kanë kaq shumë mundësi , një kompani që nuk arrin të plotësojë dëshirat e klientëve të saj do të zbehet në sfondin dixhital dhe përfundimisht do të dështojë.

Sot, vendosja ndikohen nga të dhena të ndryshme si skemat e mëdha të hulumtimeve në internet dhe tendencat e konsumatorëve bazuar në veprimet e tyre online.
Ekzistojnë disa pyetje që duhen marrë në konsideratë kur vendosni vendndodhjen e produktit tuaj:
-A ka më shumë gjasa që baza juaj e klientëve të vizitojë një dyqan apo një portal në internet?
-Si mund të gjendeni lehtësisht për klientët tuaj në vend të konkurrentit tuaj?

Kjo është një konsideratë kyçe në marketingun mix, por rruga drejt suksesit për marketerin dixhital është të përcjellë jo vetëm koston , por dhe vlerën në atë që ofrohet.
Me çmimin, gjithashtu duhet të konsiderohen dhe faktorë të tjerë, sepse ata do të luajnë një rol në vendimin e konsumatorit për të blerë nga ju ose nga një konkurrent. Konsumatorët do të vendosin për blerjen e tyre bazuar jo vetëm në çmim, por dhe në kohën dhe lehtësinë e dorëzimit. Plani i çmimeve mund të mbulojë të gjitha bazat në aspektin e shërbimeve të ofruara,  përmbajtjes dhe strategjive të marketingut online të ofruara.Konsumatori gjithashtu do të marrë parasysh se sa do të zgjasë përpara se një sistem i ri të funksionojë dhe të kthehet në investim.

Promovimi është një element tjetër që ndikohet dhe ndryshohet shumë nga mjedisi unik i epokës digjitale.
Sot, kompanitë kanë shumë më tepër mjete për të zgjeruar shtegun e fushatave të tyre promovuese. Zhvillimi i teknologjisë dhe futja e smart-phonëve e bën më të lehtë se kurrë për konsumatorët të hyjnë në hapësirën e eCommerce e të nxjerrin në pah një përzgjedhje të gjerë dhe të lexojë rishikimin pas shqyrtimit. Është gjithashtu më e lehtë (dhe më e përballueshme) për bizneset e vogla që të përdorin mediat sociale për të synuar me kujdes klientët që janë pas.
Nëse keni bërë një fushatë të besueshme në mediat sociale duhet të krijoni një plan promovimi që do të synojë klientët dhe do t’i tërheqë ata pas jush.

Kur e keni konceptuar produktin e duhur, përcakuar çmimin e duhur , vendosur atë në mënyrë të përshtatshme dhe promovuarmirë, qielli është kufiri i suksesit tuaj.

 

Nga: Anjeza Çarhoshi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *